Usein kysyttyä vaihto-opiskelusta Usein kysyttyä vaihto-opiskelusta

Milloin voin hakea vaihtoon?
Laajin haku on aina vuoden alussa tammi-helmikuussa seuraavan lukuvuoden paikkoihin. Suosittelen hakemaan tammi-helmikuun päähaussa, jolloin kaikki vaihtopaikat ovat jaossa. Myöhemmin syksyllä pystyy hakemaan jäljelle jääneitä paikkoja seuraavaksi kevääksi.

Miten haetaan opiskelijavaihtoon?
Opiskelijavaihtoon haetaan vaihtohaun hakuaikoina, jolloin Unista löytyy myös linkki LUT Mobility online-hakujärjestelmään. Vaihdon päähaku ajoittuu tammi-helmikuuhun. Tuolloin haussa ovat kaikki koko seuraavan lukuvuoden, tulevan syksyn sekä tulevan kevään vaihto-opiskelupaikat. Lukuvuoden alkaessa järjestetään vielä jälkihaku mahdollisten seuraavan kevään täyttämättömien vaihtopaikkojen osalta. Opiskelijavaihdon koordinaattorit auttavat ja tukevat vaihtokohteiden valinnassa ja vaihtoon hakemisessa ympäri lukuvuoden. Tervetuloa juttelemaan!

Voiko syksyllä vielä hakea seuraavan kevään paikkoja?
Kyllä, syyskuussa on jälkihaku, jolloin haussa ovat seuraavan kevään vapaat paikat. Jos haluat ehdottomasti johonkin tiettyyn kohteeseen, niin kannattaa hakea jo tammikuussa, koska syyskuussa ovat tarjolla täyttämättä jääneet tai peruuntuneet vaihtokohteet.

Voinko hakea kaverin kanssa vaihtoon?
Kyllä voit. Toivomukset pyritään ottamaan sijoittelussa huomioon, mutta suosituimpiin kohteisiin jokainen menee omilla ansioillaan.

Millä perusteella vaihtoon lähtijät valitaan?
Vaihtoon hakevista ovat etusijalla ne, jotka ovat suorttaneet vähintään 55 opintopistettä edellisenä lukuvuonna ja 27 opintopistettä niille, jotka ovat aloittaneet maisteriohjelmassa LUT:issa syksyllä. Vaihtoon hakeville lasketaan myös suhdeluku, joka on opintopisteet x keskiarvo jaettuna läsnäololukukausien määrällä. Suhdeluvun lisäksi huomioidaan myös motivaatio, asenne ja minkä osaston paikka kohde ensisijaisesti on ja onko opiskelijan opinto-ohjelmassa vaihto pakollinen (esim. katin MIMM-ohjelmaan haettaessa).

Saanko LUT:ltä apurahaa, jos haen itse vaihtopaikkaa johonkin muuhun vaihtokohteeseen?
Lukuvuodelle 2021-22 ei ole haettavissa ns. free mover apurahoja.

Onko minulla paremmat mahdollisuudet päästä vaihtoon, jos haen heti hakuajan alkaessa?
Hakemuksen saapumisjärjestys ei vaikuta mahdollisuuksiisi päästä vaihtoon. Tärkeintä on jättää hakemus hakuajan aikana.

Ovatko mahdollisuuteni päästä haluamaani kohteeseen paremmat, jos laitan hakemukseen vain yhden hakukohteen?
Vaihtohakemukseen on merkittävä kolme kohdetta.

En tullut valituksi ensimmäisellä hakukierroksella. Onko enää mitään mahdollisuuksia päästä vaihtoon?
Kyllä on, sillä varsinaisen hakukierroksella ei-valituille lähetetään lista vapaaksi jääneistä paikoista, joista voi valita itselleen mieluisimman paikan ilman erillistä hakemista. Syksyllä on myös jälkihaku, jossa tarjolla ovat vielä vapaaksi jääneet paikat.

Voinko hakea vielä uudelleen vaihtoon, jos olen jo kerran ollut vaihdossa?
Voit hakea vielä uudelleen vaihtoon, jos opintopistekertymäsi ensimmäisestä vaihdosta oli vähintään 30 ECTS / lukukausi.

Haluaisin lähteä vaihtoon Yhdysvaltoihin. Milloin kannattaa hakea vaihtoon?
Suosituimmat vaihtopaikat jaetaan ensimmäisellä hakukierroksella eli hakuaika on vuoden alussa ja haettavana ovat seuraavan lukuvuoden paikat.

Mikä Learning agreement on?
Learning agreement (LA) on opintosuunnitelma vaihto-opiskelusi ajaksi, joka tehdään vaihtoon hakiessa. Hakuvaiheessa Learning Agreement on alustava ja sitä päivitetään tarvittaessa vaihtoprosessin edetessä. Learning Agreementin tulee sisältää vähintään 20 ECTS:n edestä opintoja (lukukauden vaihto) tai 40 ECTS:n edestä (koko lukuvuoden vaihto). Suositeltava määrä on kuitenkin 30 ECTS / lukukausi.

Mistä löydän kurssit Learning Agreementiin?
Kannattaa aloittaa etsintä vaihtokohteen nettisivuilta (linkit löytyvät Kansainvälisen opiskelijavaihdon sivuilta kohdasta Vaihtoyliopistot). Vaihtareille tarjolla olevat englanninkieliset kurssit on usein lueteltu erikseen. Uusimmista matkaraporteista löydät myös vinkkejä kurssivalintoihin. Jos kurssitarjontaa ei tunnu löytyvän mistään, otathan yhteyttä osoitteeseen outgoing@lut.fi

Voinko muuttaa Learning Agreementiä?
Useimmiten Learning Agreement muuttuu vaihdon alkaessa, kun todellinen lukujärjestys selviää. Vaihtokohteen orientaatiopäivien aikana kerrotaan kurssivalinnoista ja tarjolla olevista kursseista. Joissain kohteissa voit käydä tutustumassa luennoilla ensimmäisen kahden viikon aikana ja tehdä sitten lopullisen päätöksen kurssivalinnoistasi.

Milloin opinnot vaihtokohteessa alkavat?
Alkamisaika vaihtelee hyvin paljon maittain ja jopa yliopistoittain. Vaihtoyliopiston nettisivuilta löytyy uusin tieto, usein hakusanalla "academic calendar".

Jos vaihtokohteessa on opiskelujen suhteen ongelmia, niin kuinka toimin?
Ota ajoissa yhteyttä kohdeyliopistosi yhteyshenkilöön ja lähde selvittämään asiaa hänen avullaan. Jos asia ei sitä kautta ratkea, niin ota yhteyttä LUTin kv-palveluihin.

Mitä teen, jos en pystykään opiskelemaan koko vaihtoaikaani, vaan joudun palaamaan kotimaahan jo aiemmin?
Ilmoita keskeytyksestä ja sen syystä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kv-palveluihin, josta saat myös ohjeet apurahan tai sen osan palautukseen.

Opintoni eivät sujuneet odotusten mukaisesti enkä saanut riittävää opintopistemäärää kasaan, mitä teen?
Jollet ole varma, että tentit menivät läpi, niin hanki kurssin luennoitsijalta todistus siitä, että olet osallistunut luentoihin ja tehnyt harjoitustyöt. Samoin jos olet suorittanut jonkin ulkopuolisen kielikurssin, niin ota todistus siitä mukaan ja tule keskustelemaan kv-palveluihin. Myös muissa opintoihin liittyvissä ongelmissa, kuten hankaluudet opiskelukielen kanssa --> ota yhteyttä heti LUT:lle. Mahdollinen apurahan palautus käsitellään tapauskohtaisesti. Mikäli joudut palauttamaan osan apurahasta, niin maksuaikataulu on neuvoteltavissa.

Miten ja milloin saan opintosuoritukset vaihtoyliopistosta?
Useimmat yliopistot lähettävät todistuksen suoritetuista opinnoista kahden kuukauden sisällä sähköpostitse tai postitse. Kun saat opintosuoritusotteen kohdeyliopistostasi, muistathan ladata sen LUT Mobility-Onlineen. Jollei opintosuoritusotteita ala kuulua, niin voit ottaa yhteyttä vaihtoyliopistosi KV-toimistoon. Mikäli tämäkään ei auta, niin ota yhteyttä LUTin kv-palveluihin, jotta voimme selvittää asiaa.

Hyväksiluku
Hoida vaihdossa suoritettujen kurssien hyväksiluku tutkintoosi mahdollsimman nopeasti. Opintojen ohjaajasi auttaa siinä, muista myös päivittää HOPS.