Oma tietokone opiskeluvälineenä Oma tietokone opiskeluvälineenä

Bring Your Own Device eli BYOD tarkoittaa oman tietokoneen käyttöä yhtenä opiskeluvälineenä.  LUT suosittelee vahvasti, että jokainen opiskelija hankkii opiskelukäyttöön soveltuvan tietokoneen heti opintojen alkuun.

Opintojen menestyksekäs ja sujuva suorittaminen yliopistossa edellyttää oman tietokoneen käyttöä osana opiskelua.  Tietokonetta voidaan käyttää myös luentojen, harjoitusten ja muiden lähiopetuskertojen aikana.  Mobiililaitteen käytöstä on apua, mutta sillä ei pysty riittävän hyvin käyttämään kaikkia opiskelun vaatimia ohjelmia.

Lue tämä sivu huolella loppuun saakka.

Laitesuositukset Laitesuositukset

Mikäli hankit uuden tietokoneen ennen opintojen alkua tai mietit onko tämän hetkinen koneesi riittävä opiskelukäytössä, ota huomioon seuraavat ominaisuudet.
 

Laitesuositukset:

  • Prosessori Intel Core i3 tai tehokkaampi.
  • Keskusmuistia 8 Gt tai enemmän.
  • Kovalevy 256 Gt tai suurempi SSD-levy.
  • Full HD näyttö, tarkkuus 1920 x 1080 pikseliä, tai parempi.
  • Tuki langattomalle verkolle, yliopistolla on langaton verkko Eduroam.
  • HDMI-portti ja useampi USB-liitäntä, jotta voit näyttää diaesityksen luentosalissa, liittää koneeseen hiiren tai kuulokemikrofonin.

 

Lisäksi seuraavista on hyötyä:

  • Akun keston tulee olla riittävä.  Kaikissa luokissa ei ole mahdollisuutta ladata tietokonetta ja luennot tai harjoitukset kestävät tyypillisesti puolestatoista tunnista neljään tuntiin. 
  • Näyttö on riittävän suuri, jotta voit pitää rinnakkain auki esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa ja luentomateriaalia.
  • Tietokone on riittävän kevyt ja sen kokoinen, että sen kuljettaminen mukana on vaivatonta.
  • LUTissa käytetään Microsoft Office -ympäristöä.  Otathan tämän huomioon tietokonevalinnassasi!

Yliopiston tarjoamat palvelut Yliopiston tarjoamat palvelut

Wi-Fi kampuksella

Kampuksella on käytössä langaton Eduroam -verkko, johon voit liittyä LUT-tunnuksilla.  Verkkoon voit liittyä kaikkialla, missä se on käytössä, toisella kampuksella, paikkakunnalla tai ulkomailla.

Ohjelmistot helpottamaan itsenäistä opiskelua

Yliopisto tarjoaa sinulle Microsoft Office 365 Pro plus paketin, jonka voit ladata omalle koneelle.  Lisäksi voit käyttää useiden ohjelmistojen ns. opiskelijaversiota maksutta.  Kampukselta löytyy myös useita mikroluokkia (tietokoneluokkia), joissa raskaampia ohjelmia on valmiiksi asennettuna.  Näissä voit opiskella myös pöytätietokonetta käyttäen. 

Etätyöpöydän kautta pääset opiskelemaan myös silloin, kun et ole kampuksella fyysisesti paikalla.

Varmista, että tunnet tietokoneesi perustoiminnot

Harjoittele tietokoneen käyttöä etukäteen jo kesällä, mikäli se on sinulle vierasta.  Opettele ainakin avaamaan tietokone, kirjautumaan sisään ja liittymään Wi-Fi -verkkoon.  Lisäksi harjoittele mistä löytyy internetselain, käynnistysvalikko ja tiedostokansiot.

Ota tietokone mukaan jo orientaatioviikolle, jotta pääset harjoittelemaan opiskelussa tarvittavia tietojärjestelmiä ja tietoverkkoon kirjautumista suoraan omalla tietokoneellasi.

Tietokonetilaus Tietokonetilaus

Opiskelijoiden on mahdollista tilata opiskelukäyttöön ominaisuuksiltaan soveltuva tietokone edulliseen opiskelijakampanjahintaan. 

Lisätietoa koneesta ja sen ominaisuuksista sekä tilausohjeet saat täältä.

Huom!  Linkki ohjaa LUTin Intraan.  Intraan pääsyyn vaaditaan LUT tunnus eli uusien opiskelijoiden tulee aktivoida tunnus, ennenkuin he pääsevät lukemaan Intraa.

LUT tietohallinto on kuitenkin pyytänyt yliopiston sopimustoimittajilta (HP ja Dustin) opiskelijoillemme (sekä LUT, Saimia ja Lamk) suunnattua kampanjaa jonka kautta on mahdollista hankkia laitteistosuositukset täyttävä kannettava tietokone kohtuulliseen hintaan.  Mikäli olet ostamassa siis uutta tietokonetta, suosittelemme lämpimästi tähän vaihtoehtoon tutustumista.

IT Opiskelijalle IT Opiskelijalle

IT Opiskelijalle osioon on koottu tärkeimmät tiedot omasta tietokoneesta, LUT tunnuksesta, ladattavista ohjelmista ja muista yliopiston tarjoamista tietoteknisistä palveluista.  Tutustu osioon huolella!