Oma tietokone opiskeluvälineenä Oma tietokone opiskeluvälineenä

Bring Your Own Device eli BYOD tarkoittaa oman tietokoneen käyttöä yhtenä opiskeluvälineenä.  LUT suosittelee vahvasti, että jokainen opiskelija hankkii opiskelukäyttöön soveltuvan tietokoneen heti opintojen alkuun.

Opintojen menestyksekäs ja sujuva suorittaminen yliopistossa edellyttää oman tietokoneen käyttöä osana opiskelua.  Tietokonetta voidaan käyttää myös luentojen, harjoitusten ja muiden lähiopetuskertojen aikana.  Mobiililaitteen käytöstä on apua, mutta sillä ei pysty riittävän hyvin käyttämään kaikkia opiskelun vaatimia ohjelmia.

Wi-Fi kampuksella

Kampuksella on käytössä langaton Eduroam -verkko, johon voit liittyä LUT-tunnuksilla.  Verkkoon voit liittyä kaikkialla, missä se on käytössä, toisella kampuksella, paikkakunnalla tai ulkomailla.

Ohjelmistot helpottamaan itsenäistä opiskelua

Yliopisto tarjoaa sinulle Microsoft Office 365 Pro paketin, jonka voit ladata omalle koneelle.  Lisäksi voit käyttää useiden ohjelmistojen ns. opiskelijaversiota maksutta.  Kampukselta löytyy myös useita mikroluokkia (tietokoneluokkia), joissa raskaampia ohjelmia on valmiiksi asennettuna.  Näissä voit opiskella myös pöytätietokonetta käyttäen. 

Etätyöpöydän kautta pääset opiskelemaan myös silloin, kun et ole kampuksella fyysisesti paikalla.

Varmista, että tunnet tietokoneesi perustoiminnot

Harjoittele tietokoneen käyttöä etukäteen jo kesällä, mikäli se on sinulle vierasta.  Opettele ainakin avaamaan tietokone, kirjautumaan sisään ja liittymään Wi-Fi -verkkoon.  Lisäksi harjoittele mistä löytyy internetselain, käynnistysvalikko ja tiedostokansiot.

Ota tietokone mukaan jo orientaatioviikolle, jotta pääset harjoittelemaan opiskelussa tarvittavia tietojärjestelmiä ja tietoverkkoon kirjautumista suoraan omalla tietokoneellasi.

Laitteistosuositukset Laitteistosuositukset

Mikäli hankit uuden tietokoneen ennen opintojen alkua tai mietit onko tämän hetkinen koneesi riittävä opiskelukäytössä, ota huomioon seuraavia asioita:

  • Akun keston tulee olla riittävä.  Kaikissa luokissa ei ole mahdollisuutta ladata tietokonetta ja luennot tai harjoitukset kestävät tyypillisesti puolestatoista tunnista neljään tuntiin. 
  • Tietokoneesta löytyy useampi USB-liitäntä, jotta voit liittää tietokoneeseen esimerkiksi hiiren, toisen näkytön tai kuulokemikrofonin.  HDMI-liitännästä on hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. 
  • Näyttö on riittävän suuri, jotta voit pitää rinnakkain auki esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa ja luentomateriaalia.
  • Tietokone on riittävän kevyt ja sen kokoinen, että sen kuljettaminen mukana on vaivatonta.
  • LUTissa käytetään Microsoft Office -ympäristöä.  Otathan tämän huomioon tietokonevalinnassasi!

 

Tarkemmat laitteistovaatimukset ja -suositukset julkaistaan näillä sivuilla kesän aikana.