Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Käyttäjätunnukset

Kaikilla yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla ja opiskelijoilla on mahdollisuus saada käyttöönsä LUT-tunnus, ns. yleistunnus. Tätä tunnusta käytetään kirjauduttaessa mm. sähköpostiin, Moodleen, WebOodiin ja mikroluokkien työasemille. Käyttäjätunnus on valmis aktivoitavaksi opiskeluoikeuden tai työsuhteen alkamisen jälkeen. Uudet perusopiskelijat saavat käyttäjätunnuksensa orientaatioviikkojen aikana tai halutessaan he voivat aktivoida käyttäjätunnuksen itsenäisesti jo etukäteen.

Käyttäjätunnuksen käyttöönotto eli aktivointi

Tunnukset voidaan aktivoida joko verkkopalvelussa https://id.lut.fi tai käymällä Origo-palvelupisteessä tunnuksen valmistumisen jälkeen. Opiskelijoiden käyttäjätunnus on aktivoitavissa kaksi päivää opiskeluoikeuden alkamisen jälkeen. Uusien perusopiskelijoiden opiskeluoikeus alkaa uuden lukukauden alkaessa (syksyisin 1.8. ja keväisin 2.1.). Jatko-opiskelijoiden opiskeluoikeus alkaa päätöksen päivämäärästä.

Mikäli työntekijällä tai opiskelijalla ei ole mahdollisuutta käyntiin Origossa eikä hän voi tunnistautua suomi.fi-tunnistuspalvelussa käyttääkseen id.lut.fi-verkkopalvelua, on hänen otettava yhteyttä Origo-palvelupisteeseen mieluiten sähköpostilla (origo@lut.fi) sopiakseen menettelystä tunnuksen luovuttamista varten.

Salasanan vaihto

Verkkopalvelussa (id.lut.fi) aktivoituihin tunnuksiin käyttäjä luo itse salasanan tunnuksen aktivoimisen yhteydessä.

Origosta noudettuihin tunnuksiin asetetaan ns. generoitu salasana, joka käyttäjän on vaihdettava haluamakseen verkkolomakkeella osoitteessa https://id.lut.fi/ .

Salasana tulee vaihtaa vähintään 190 päivän välein. Ennen salasanan vaihtamista on syytä tutustua ohjeisiin salasanan valitsemisesta.

Varokaa salasanojen kalastelua! Liikkeellä on sähköpostiviestejä, joissa udellaan käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tietohallinto tai Helpdesk ei koskaan kysy teiltä salasanaa millään verukkeella. Tarvittaessa asian voi varmistaa Helpdeskistä tai Origo-palvelupisteestä soittamalla.

Varokaa salasanojen kalastelua! Varokaa salasanojen kalastelua!

Varokaa kalasteluviestejä, eli viestejä joissa pyydetään käyttäjätunnusta ja salasanaa tai kirjautumaan väärennetylle kirjautumissivustolle. Ylläpito ei koskaan kysy salasanaasi. Ole erityisen varovainen sähköpostilla tai muissa viestissä saapuneisiin linkkeihin, tarkista aina todellinen osoite tai kirjoita se uudelleen selaimeen. Yliopiston järjestelmiin kirjaudutaan aina https://xxx.lut.fi -osoitteissa.

Vaihda heti salasanasi, jos vastasit kalasteluviestiin!

IT-ohjeet IT-ohjeet

Alla oleviin ohjeisiin pääsy vaatii lut-tunnuksen

  • Ohjelmistoja  LUT: n opiskelijat voivat hankkia edullisemmin ohjelmistoja omaan käyttöönsä. Täältä voit mm. ladata MS Office 365 Pro tuotteen käyttöösi ilmaiseksi.
  • Langaton verkko Yliopistolla on käytössä langaton verkko EDUROAM
  • Etäyhteys  Yliopiston VPN-portti mahdollistaa  turvallisen etäyhteyden kotonasi yliopiston ulkopuolellta.
  • Mikroluokat, niiden sijainnit ja luokista löytyvät ohjelmistot.
  • LUT Sähköposti Voit käyttää omaa student.lut.fi sähköpostiasi joko Webmailin Office 365 Webmail  kautta tai asentaa omalle koneellesi ohjeiden mukaan LUT:n sähköpostipalvelun. 
  • Tulostaminen  Yliopistollamme on erinomainen ja kattava tulostusverkkopalvelu. Tutustu miten se toimii.
  • Valmistuminen opiskeluoikeuden päättyessä lakkaa myös käyttäjätunnus ja sähköposti. Huolehdi hyvissä ajoin yksityisen sähköpostiliikenteesi ohjaamisesta henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseesi.
  • Tietoturva. Ohjeita tietoturvallisuuteen liittyen, mm. opiskelijan tietoturvaopas.
  • Office 365. Tietoa ja ohjeita Office 365 palvelusta. Office 365 opiskelijoiden käytössä oleva sähköpostin, kalenterin, tallennustilan ja pikaviestimen tarjoama pilvipalvelu.