Mikä on LUT-tunnus? Mikä on LUT-tunnus?

LUT-tunnus on LUTissa ja LABissa käytössä oleva yleistunnus, jolla pääset kirjautumaan LUT-korkeakoulujen tarjoamiin palveluihin.

Mitä ovat käyttäjätunnus, sähköpostiosoite, opiskelijanumero ja kirjautumistunnus? Mitä ovat käyttäjätunnus, sähköpostiosoite, opiskelijanumero ja kirjautumistunnus?

LUT-tunnukseen liittyy käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite. Kirjautumistunnuksena eri palveluihin käytetään joko käyttäjätunnusta tai sähköpostiosoitetta.

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@student.lut.fi tai etunimi.sukunimi@student.lab.fi . Käyttäjätunnuksia on useita eri muotoisia. Vuonna 2020 opiskelemaan hyväksyttyjen opiskelijoiden käyttäjätunnukset ovat pääasiassa muotoa x012345.

Lisäksi jokainen opiskelija saa myös yksilöllisen opiskelijanumeron (esim. 0512345 tai 2091234).

Käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteen voi tarkistaa LUT-tunnuspalvelussa osoitteessa https://id.lut.fi/ . LUTin opiskelijat näkevät opiskelijanumeronsa Sisussa ja LABin opiskelijat Pepissä.

LUT-tunnukseni ei toimi tai olen unohtanut salasanani, mitä teen? LUT-tunnukseni ei toimi tai olen unohtanut salasanani, mitä teen?

Ensimmäisenä toimenpiteenä kannattaa vaihtaa salasana. Siihen löydät ohjeet täältä: https://uni.lut.fi/fi/tunnuksen-hallinta

Jos et pääse kirjautumaan salasananvaihtopalveluun nykyisellä salasanallasi, yritä kirjautua jollakin suomi.fi:n tukemalla tunnistautumisvaihtoehdolla (esim. verkkopankkitunnukset) tai OTP-sovelluksella.

Mikäli et saa vaihdettua salasanaasi tai et pääse kirjautumaan LUT-korkeakoulujen palveluihin uudellakaan salasanalla, olethan yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluihin.

En pääse kirjautumaan palveluun tai järjestelmään En pääse kirjautumaan palveluun tai järjestelmään

Tarkista ensin, että annoit kirjautumistunnuksen oikeassa muodossa (kts. kysymys: Mitä ovat käyttäjätunnus, sähköpostiosoite, opiskelijanumero ja kirjautumistunnus?). Suurimpaan osaan palveluista kirjautumistunnuksena käytetään sähköpostiosoitetta, mutta esimerkiksi tulostusjärjestelmään (monitoimitulostimet) pääsee kirjautumaan vain käyttäjätunnuksella.

Jos kirjautumistunnus on oikein, vaihda seuraavaksi LUT-tunnuksesi salasana (kts. kysymys: LUT-tunnukseni ei toimi tai olen unohtanut salasanani, mitä teen?).

Salasanan vaihtamisen jälkeen, odota 15 minuuttia ja yritä kirjautumista uudestaan. Mikäli et vieläkään pääse kirjautumaan, olethan yhteydessä Opiskelijoiden IT-tukipalveluun. Kerro, mihin järjestelmään yrität kirjautua ja missä verkko-osoitteessa. Kerro, kuinka pitkälle pääset etenemään kirjautumisessa ja saatko jonkinlaisen virheilmoituksen. Jos mahdollista, lähetä tilanteesta kuvakaappaus, jossa näkyy virheilmoitus.

Eduroam (Wi-Fi) ei toimi Eduroam (Wi-Fi) ei toimi

Unohda eduroam-verkko laitteesi verkkoasetuksissa ja liity siihen uudestaan.

Annoithan kirjautumistunnuksena LUT-korkeakoulujen sähköpostiosoitteesi (esim. etunimi.sukunimi@student.lab.fi)?

Käytithän CAT-asennusongelmaa verkkoyhteyden luomiseksi? Voit ladata tämän ohjelman/konfiguraatiotiedoston eduroamin verkkosivuilta (https://cat.eduroam.org/) tai mobiililaitteesi sovelluskaupasta laitteesi käyttöjärjestelmästä riippuen.

Lisää eduroam-ohjeita löydät Unista: https://uni.lut.fi/eduroam-verkko

Miten käytän Webropolia? Miten käytän Webropolia?

Webropol on LUT-korkeakouluissa käytössä oleva kysely- ja raportointityökalu. Webropoliin kirjaudutaan LUT-tunnuksella osoitteessa webropol.lut.fi (LUTin opiskelijat) tai webropol.lab.fi (LABin opiskelijat).

Ohjeita Webropol-kyselyiden tekemiseen löytyy Webropolin verkkosivuilta. Kirjaudu ensin Webropoliin ja sen jälkeen löydät Webropolin verkkosivun oikeasta ylänurkasta linkin "Tuki ja ohjeet", josta löytyy paljon ohjeita, mm. laaja opas "Webropol 3.0 suomenkielinen opas, PDF".

xxx testi

Miten käytän ohjelmia/tietokantoja Eikon, Datastream ja Thomson One? Miten käytän ohjelmia/tietokantoja Eikon, Datastream ja Thomson One?

LUT-kauppakorkeakoulun opiskelijat käyttävät näitä Refinitivin työkaluja talousdatan hankkimiseen. Refiniv tunnettiin aiemmin nimellä Thomson Reuters Financial & Risk.

Refinitiv Eikon ja Datastream ovat eri käyttöliittymiä, joilla Refinitivistä saa ladattua dataa. Eikon on Refinitivin uusin sovellus ja sen kautta dataa saa ladattua suoraan Exceliin. Datastream on vanhempi käyttöliittymä ja se ei enää tule oikein toimeen Excelin uusien versioiden kanssa.

Datastream ei ole enää LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden käytössä 1.10.2021 alkaen.

Eikon on käytettävissä LUT VDI -etäkäyttöpalvelun kautta 27.9.2021 alkaen. Eikonia voivat käyttää sekä LUTin ja että LABin opiskelijat. Kun haluat käyttää Eikonia, kirjaudu LUT VDI -etäkäyttöpalveluun omien LUT-tunnustesi sijaan Eikon-tunnuksilla. Eikon-tunnusten salasanat voit pyytää Opiskelijoiden IT-tukipalveluista (https://uni.lut.fi/studenthelpdesk). Lähetä pyyntö LUTin tai LABin sähköpostiosoitteesta. Lisätietoja Eikonin käytöstä löydät ohjeesta (pdf, 94 kt).

Thomson One by Refinitiv on käytössä LUT-tiedekirjastossa Lappeenrannassa kirjaston tietokoneilla. Tietokannan käyttöön tarvitaan erilliset tunnukset, jotka kirjaston palvelupisteen tietopalveluneuvoja tulee pyydettäessä syöttämään kirjautumisikkunaan. Tunnuksia ei luovuteta opiskelijoille. Tietokannalla voi olla vain yksi yhtäaikainen käyttäjä.

Muita kysymyksiä? Muita kysymyksiä?

Toistuuko jokin sama LUT-korkeakoulujen IT-asioihin liittyvä kysymys kaveriporukassasi? Kerro se meille (studenthelpdesk@lut.fi), niin lisätään tähän vastaus siihen :)

Tämän sivun sisällöstä vastaa LUT-tietohallinto (studenthelpdesk@lut.fi).

Sivun koko sisältö on viimeksi tarkistettu 2.11.2020. Tämän jälkeen sivulle on voitu tehdä pienempiä muokkauksia, joista viimeisimmän päivitysaika näkyy sivun alareunassa.