Tietoturva Tietoturva

Jokaisen vastuulla on huolehtia osaltaan omasta sekä yhteisestä tietoturvasta. 

Tässä muutamia helppoja vinkkejä, joilla parantaa tietoturvaa huomattavasti:

  • Käytä vahvoja salasanalauseita, joissa on vähintään 16 merkkiä.  Käytä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.  Salsanan muistaminen on helppoa, kun yhdistelet merkkijonon oman muistisäännön mukaan. 

  • Älä käytä samaa salasanaa useassa eri paikassa.

  • Muista, ettei LUT kysy käyttäjätunnusta tai salasanaa koskaan sähköpostitse.  Suhtaudu aina varauksella viesteihin, jotka koskevat vaikuttavat liian hyvälle ollakseen totta, näitä ovat esimerkiksi ilmoitukset, että olet voittanut jotain tai huipputarjoukset.

  • Voit tarkastaa linkin todellisen osoitteen kopioimalla ja liittämällä sen selaimen osoiteriville.  Älä kuitenkaan siirry sivulle tai paina enteriä.  Tällöin huomaat mikäli sinua yritetään huijata tuntemattomalle tai vaaralliselle sivustolle.  Linkin todellisen osoitteen voit tarkastaa myös viemällä hiiren kursorin linkin päälle.

  • Vaikka poistuisit tietokoneesi äärestä vain hetkeksi, lukitse se aina. Sulje myös selainikkuna lopettaessasi tietokoneen käytön.

  • Käytä kampuksella aina langatonta Eduroam verkkoa.  Eduroam on langattomista verkoista turvallisin ja siellä tieto liikkuu suojattuna.  Eduroamista voit lukea lisää täältä. 

Uudet opiskelijat suorittavat pakollisen Käyttäjän tietoturvakoulutuksen Moodlessa osana alakohtaisia johdantokursseja.

Kurssin suorittamista suositellaan myös vanhoille opiskelijoille vuosittain.  Testaa vieläkö tietoturvataitosi ja -tietosi ovat ajan tasalla!

Tietoturvaohjeet Tietoturvaohjeet

Opiskelijan tietoturvan pikaohje

Opiskelijoiden tietoturvaohjeet

Turvasta tietoa -tietoturvablogi on LUTin tietoturvapäällikkö Jari Taipaleen blogi.  Hän on kirjoittanut mm. kalasteluviesteistä sekä siitä, mihin tietojen kalastelulla pyritään ja mitä siitä pahimmillaan seuraa.

Lisää asiaa tietoturvasta LUTin Intrasta