Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Käyttäjätunnukset

Kaikilla yliopiston henkilökuntaan kuuluvilla ja opiskelijoilla on mahdollisuus saada käyttöönsä LUT-tunnus, ns yleistunnus. Tätä tunnusta käytetään mm. sähköpostiin, WebOodiin ja mikroluokkiin. Käyttäjätunnus on valmis aktivoitavaksi opiskeluoikeuden tai työsuhteen alkamisen jälkeen. Uudet opiskelijat saavat käyttäjätunnuksensa orientaatioviikkojen aikana.

Käyttäjätunnuksen käyttöönotto eli aktivointi

Tunnukset voidaan aktivoida joko pankkitunnuksilla https://id.lut.fi tai käymällä Origo-palvelupisteessä tunnuksen valmistumisen jälkeen. Tunnuksen valmistuminen kestää pari työpäivää. Opiskelijoilla käyttäjätunnus on aktivoitavissa kaksi päivää opiskeluoikeuden alkamisen jälkeen.

Mikäli työntekijällä tai opiskelijalla ei ole mahdollisuutta käyntiin Origossa tai hänellä ei ole verkkopankkitunnuksia, on hänen otettava yhteyttä Origo-palvelupisteeseen mieluiten sähköpostilla (origo@lut.fi) sopiakseen menettelystä tunnuksen luovuttamista varten.

Salasanan vaihto

Uusiin tunnuksiin asetetaan ns. kertakäyttöinen salasana, jonka käyttäjä vaihtaa heti ensimmäiseksi ottaessaan tunnuksen käyttöönsä. Tämä tapahtuu WWW-lomakkeella https://tunnistus.lut.fi/ . Käyttäjän on syytä tutustua ohjeisiin salasanan valitsemisesta.

Salasana tulee vaihtaa kolmen kuukauden välein.

Varokaa salasanojen kalastelua!

Liikkeellä on sähköpostiviestejä, joissa udellaan käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tietohallinto tai Helpdesk ei koskaan kysy teiltä salasanaa millään verukkeella. Kyseisissä viesteissä saattaa olla myös linkkejä kirjautumissivuille. Niitä ei tule käyttää, vaan kirjatua aina vain suoraan selaimeen kirjoitettuun lut.fi-domainin osoitteisiin.

Tarvittaessa asian voi varmistaa Helpdeskistä tai Origo-palvelupisteestä puhelimella.

IT-ohjeet IT-ohjeet

Alla oleviin ohjeisiin pääsy vaatii lut-tunnuksen

  • Ohjelmistoja  LUT: n opiskelijat voivat hankkia edullisemmin ohjelmistoja omaan käyttöönsä. Täältä voit mm. ladata MS Office 365 Pro tuotteen käyttöösi ilmaiseksi.
  • Langaton verkko Yliopistolla on käytössä langaton verkko EDUROAM
  • Etäyhteys  Yliopiston VPN-portti mahdollistaa  turvallisen etäyhteyden kotonasi yliopiston ulkopuolellta.
  • Mikroluokat, niiden sijainnit ja luokista löytyvät ohjelmistot.
  • LUT Sähköposti Voit käyttää omaa student.lut.fi sähköpostiasi joko Webmailin Office 365 Webmail  kautta tai asentaa omalle koneellesi ohjeiden mukaan LUT:n sähköpostipalvelun. 
  • Tulostaminen  Yliopistollamme on erinomainen ja kattava tulostusverkkopalvelu. Tutustu miten se toimii.
  • Valmistuminen opiskeluoikeuden päättyessä lakkaa myös käyttäjätunnus ja sähköposti. Huolehdi hyvissä ajoin yksityisen sähköpostiliikenteesi ohjaamisesta henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseesi.
  • Tietoturva. Ohjeita tietoturvallisuuteen liittyen, mm. opiskelijan tietoturvaopas.
  • Office 365. Tietoa ja ohjeita Office 365 palvelusta. Office 365 opiskelijoiden käytössä oleva sähköpostin, kalenterin, tallennustilan ja pikaviestimen tarjoama pilvipalvelu.

 

Seuraavat ohjeet eivät vaadi kirjautumista lut-tunnuksella

  • Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Palvelu on tarkoitettu luottamukselliseen viestintään yliopistolta ulospäin. Vastaanottajan tulee olla yliopiston ulkopuolinen, ei lut-käyttäjä. Ei ole tarkoitettu jokapäiväiseen viestintään. Sisältää myös ohjeet vastaanottajalle.