«Takaisin

TIEDOTE LUTIN HENKILÖSTÖILLE JA OPISKELIJOILLE 29.05.2020 - SYKSYYN VARAUTUMINEN

TIEDOTE LUTIN HENKILÖSTÖILLE JA OPISKELIJOILLE 29.05.2020

 

VARAUTUMINEN SYKSYYN 2020

Odotettu Suomen kesä on koittanut, ja kesälomakausi tuo meille kohta ansaitut vapaat tiukan ja poikkeuksellisen koronaviruksen värittämän kevään jälkeen. Suomessa ja Euroopassa ollaan nyt vaiheessa, jossa rajoituksia höllennetään asteittain ja sen vaikutuksia seurataan tiukasti. Vaikka epidemiatilanne Suomessa on nyt laantumassa, toimivaa rokotetta tai hyvää hoitoa ei vielä ole kehitetty. Uudet epidemia-aallot ovat mahdollisia, eikä kukaan tiedä, millainen epidemiatilanne on elo–syyskuussa. 

Toivomme kaikki, että syyskausi alkaisi normaalisti toimivilla kampuksilla. Siltä varalta, että epidemiatilanne pahenisi uudelleen ja paikallisia tai kansallisia rajoituksia tulisi, meidän kannattaa varautua tilanteeseen osittain jo nyt.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että syyskauden osalta korkeakoulutoiminnalle on kolme skenaariota: toimimme kampuksilla normaalisti, toimimme kampuksilla pienryhmämoodissa tietyt toiminnot priorisoiden tai kampuksemme ovat suljettuina maalis–toukokuun 2020 tapaan. Tarkkailemme epidemiatilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeistuksia nyt alkukesän ja maanantaihin 3.8. mennessä linjaamme sekä tiedotamme sähköpostilla, millä toimintamallilla syyskauden toiminta kampuksilla käynnistyy. 

Koronaryhmä on päättänyt eri keskustelujen perusteella varautua syksyyn seuraavasti:

Syyslukukauden koulutuksen osalta tehdään priorisointisuunnitelmat koulutuksen vararehtorin johdolla, mikäli meille tulee epidemian vuoksi rajoite toimia pienemmillä opiskelijamäärillä. Näiden koulutusten suunnitelmien pohjalta mietitään vaikutukset kampusten tilajärjestelyihin kampuksista vastaavien johdolla. 

LUT priorisoi tarvittaessa uusien opiskelijoiden orientaatiota eli takaamme heille mahdollisuuden hyvään starttiin opintojensa parissa. Lisäksi panostamme siihen, että tenttien järjestäminen ja keskeisten laboratoriotöiden suorittaminen tehdään keväällä saatujen kokemusten perusteella tarkoituksenmukaisesti. Pyrimme myös mahdollistamaan erityisohjelmistojen käytön yliopiston tiloissa. Panostamme siihen, ettei kenenkään valmistuminen hidastu poikkeustilanteen takia.

Syksyn saapuvien ja lähtevien vaihto-opiskelijoiden syksyyn valmistautuminen etenee normaalisti. Jos matkustaminen on mahdollista ja kampukset ovat auki, vaihto-opiskelu ja kv-harjoittelu toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Jos syksylle tulee rajoituksia joko Suomessa tai kohdemaissa viranomaisten toimesta, niistä informoidaan vaihtoon lähtijöitä ja Suomeen saapujia välittömästi. 

Dekaanit tekevät schoolien tutkimukseen liittyvät priorisointisuunnitelmat. Suunnitelmat koskevat erityisesti laboratoriotoimintaa.

Henkilöstön tukemisen suunnitelmassa hyödynnämme sekä tämän kevään kokemuksia että syötteitä pääluottamusmiehiltä, luottamusvaltuutetulta sekä työsuojeluvaltuutetuilta. Ergonomia, viestintä, lähiesimiestyö sekä hyvinvoinnin tukeminen ovat erityisroolissa, mikäli rajoitukset tulevat uudelleen voimaan. 

Yksi varautumisen teemoistamme on myös opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollinen jäljitettävyys kampuksilla. Tämä tarve saattaa realisoitua, mikäli yhteisössämme havaitaan syksyllä virusesiintymiä. Tämän osalta odotamme, saadaanko Suomessa käyttöön kansallinen sovellus. Mikäli näin ei tapahdu, mietimme miten voimme tarvittaessa auttaa viranomaisia jäljittämisessä yksilön tietosuoja huomioon ottaen.

Tuotamme myös korkeakoulupalveluiden LUT Oivallus -tiimin kanssa etätoteutuksia strategisesti kriittisiin toimintoihimme kuten uusien opiskelijoiden orientaatioihin, suurempiin projektiseminaareihin sekä kansainvälisiin akkreditointivierailuihin.