Työharjoittelut
Tekniikan kandidaatin tutkinnoissa työharjoittelu on vähintään 2 ja enintään 8 op:n laajuinen:
- pakollista työharjoittelua 2 op
- valinnaista työharjoittelua max. 6 op
Konetekniikan koulutusohjelmassa työharjoittelu suositellaan suoritettavan konetekniikan alan yrityksessä toisen ja kolmannan opiskeluvuoden välisenä kesänä.
Tarkemmat tiedot löytyvät SISUsta opintojaksokuvauksesta BK10A1301 Tekniikan kandidaatin tutkinnon työharjoittelu kotimaassa 2 op.
Pakollinen ja valinnainen työharjoittelu anotaan ja harjoitteluraportit laaditaan erikseen pakollisesta ja valinnaisesta osuudesta.Työharjoitteluanomukseen liitetään opintosuoritusote, josta näkyy aikaisemmin hyväksytyn työharjoittelun määrä.
Harri Eskelinen
Konetekniikan diplomi-insinöörin tutkinto
Diplomi-insinöörin tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, jonka laajuus on 120 op. Sen ohjeellinen suorittamisaika on kaksi vuotta, mikä edellyttää päätoimista opiskelua ja 60 op:n suorittamista lukuvuodesssa. LUT:n konetekniikan tekniikan kandidaatin tutkinnon suorittaneella on oikeus jatkaa opintojaan yhdessä konetekniikan neljästä englanninkielisestä tutkinto-ohjelmasta:
- Mechatronic System Design
- Advanced Structural Design and Robotised Welding
- Sustainable Production in Mechanical Engineering
- Industrial Design Engineering (Lahden kampus)
Konetekniikan koulutusohjelmassa on lisäksi pääosin etäopiskeluna suoritettavia, diplomi-insinöörin tutkintoon johtavia DI-ohjelmia; JEDI ja Turussa järjestettävä MEC. Myös näissä DI-ohjelmissa on mahdollista jatkaa tekniikan kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Konetekniikan koulutusohjelman vastaavana henkilönä toimii tutkijaopettaja, TkT Harri Eskelinen.
Diplomi-insinöörin tutkinnon tutkintorakenne
Diplomi-insinöörin tutkinto koostuu ydinopinnoista (Core Studies), syventymisopinnoista (Advanced Specialisation Studies), mahdollisista sivuopinnoista (Minor Studies) sekä mahdollisista vapaasti valittavista opinnoista (Elective Studies). Syventymisopinnot sisältävät diplomi-insinöörin tutkinnon opinnäytteen, diplomityön 30 op. Mechatronic System Design-DI-ohjelmassa sivuopinnoiksi valitaan joko Advanced Materials Engineering tai Embedded Systems and Communications. Sivuopintojen laajuus on vähintään 20 op. Muihin DI-ohjelmiin ei kuulu sivuopintoja. Tutkintoihin ei kuulu vapaasti valittavia opintoja, mutta opiskelija voi halutessaan suorittaa yliopistotasoisia opintoja 120 op:en ylittäviin opintoihin, edellyttäen, että ne eivät pidennä DI-tutkinnon suorittamista määräajassa (suositus kaksi vuotta).
Konetekniikan DI-ohjelmien tarkemmat tutkintorakenteet ja osaamistavoitteet löydät SISU-järjestelmästä.
Lukuvuoden 2020-2021 tutkintorakenteet:
Mechatronic System Design
Advanced Structural Design and Robotised Welding
Sustainable Production in Mechanical Engineering
Industrial Design Engineering
Konetekniikan etänä suoritettavat DI-ohjelmat
JEDI DI-ohjelman ja MEC DI-ohjelman ydinopinnot koostuvat mm. johdanto-opinnoista, tutkimusmetodiikan opinnoista, hydraulitekniikasta, FE-analyysistä. Syventymisopinnot sisältävät sisältävät aihepiirejä mm. mekatroniikasta, hitsaustekniikasta, tuotantotekniikasta. Sivuopinnoiksi valitaan yksi 20 op:n laajuinen kokonaisuus joko lasertyöstöstä (Laser Processing) tai Kehittyneet materiaalit ja niiden prosessointi-sivuopintokokonaisuus (Advanced Materials Engineering). Tutkintoon ei kuulu vapaasti valittavia opintoja, mutta 120 op:en ylittäviin opintoihin voi halutessaan suorittaa yliopistotasoisia opintoja, kuitenkin siten, etteivät ne pidennä DI-tutkinnon ohjeellista suoritusaikaa (suositus kaksi vuotta).
JEDI-DI-ohjelman ja MEC-DI-ohjelman tarkemmat tutkintorakenteet ja osaamistavoitteet löytyvät SISU-järjestelmästä.
Lukuvuoden 2020-2021 tutkintorakenteet:
JEDI-DI-ohjelma
MEC-DI-ohjelma
Pää- ja sivuaineen vaihtaminen (koskee vanhan tutkintorakenteen mukaan opiskelevia, ennen 1.8.2016 aloittaneita opiskelijoita)
Pää- ja sivuaineen vaihtamista anotaan konetekniikan koulutusohjelmasta vastaavalta henkilöltä. Tee lyhyt vapaamuotoinen anomus, joka on osoitettu koulutusohjelmasta vastaavalle henkilölle. Anomuksessa tulee olla henkilö- ja yhteystietosi, opintojen aloitusvuosi, opintoviikko/opintopistemäärä, mistä aineesta mihin haluat vaihtaa sekä lyhyet perustelut. Liitä mukaan päivitetty hops. Anomus palautetaan opintojen ohjaajalle.
Lisätietoja:
Konetekniikan opintojen ohjaaja
Minna Miikki
Puh. 050 590 8927, minna.miikki(at)lut.fi
Ennen lukuvuotta 2016-17 opintonsa aloittaneet
Diplomi-insinööritutkinnot (120 op) uudistuvat lukuvuoden 2016-17 alusta.
Tutkinnonuudistuksen vaikutukset riippuvat siitä, missä vaiheessa omat opintosi tällä hetkellä ovat. Mitkään aiemmin suorittamasi opinnot eivät uudistuksesta johtuen mene hukkaan.
Jos olet jo kandidaatiksi valmistunut ja DI-opintojasi aloittanut:
- Voit edelleen valmistua DI:ksi aiemman pääaineen mukaisesti, mikäli pääaineen kurssit ovat edelleen tarjolla.
- Katso tutkintorakenne ja siihen kuuluvat kurssit opinto-oppaastasi.
(Opiskelu - Opintojen suunnittelu - Opinto-oppaat - Aikaisempien vuosien opinto-oppaita)
- Katso tutkintorakenne ja siihen kuuluvat kurssit opinto-oppaastasi.
- Jos poistuvia kursseja on paljon, kannattaa harkita uuden DI-tutkinto-ohjelman mukaisesti opiskelua.
- Lukuvuodelle 2016-17 tulevat opintojaksomuutokset
(Opiskelu - Opintojen suunnittelu - Opinto-oppaat - Opintojaksomuutokset) - Jos haluat opiskella uuden tutkinto-ohjelman mukaisesti, laadi uusi DI-ohjelman mukainen HOPS WebOodissa.
- Lukuvuodelle 2016-17 tulevat opintojaksomuutokset
Jos olet kandidaatiksi valmistunut tai valmistumassa, etkä ole ennen lukuvuoden 2016-17 alkua DI-tutkintoon kuuluvia opintoja juurikaan suorittanut:
- Valitse oman koulutusohjelmasi DI-tutkinto-ohjelma lukuvuoden 2016-17 opinto-oppaasta ja laadi sen mukainen HOPS WebOodissa.
- Aloita opinnot syksyllä HOPSin mukaisesti.
Jos olet vielä kandivaiheessa, tee kandidaatin tutkinto valmiiksi:
- Tutustu uusiin DI-tutkinto-ohjelmiin ja tee DI-ohjelman valinta koulutusohjelman ohjeistuksen mukaisesti. Siitä saat lisätietoa, kun DI-ohjelman valinta on ajankohtaista (2. tai 3. vuonna).
- Lähtökohtaisesti DI-tutkinto-ohjelma kannattaa valita aina tuoreimman mahdollisen tutkintorakenteen mukaisesti.
Täydentävät opinnot
Suoraan diplomi-insinöörin tutkinnosta (120 op) aloittavalla aiempia opintoja suorittaneella opiskelijalla on tavallisesti LUT:n koulutusohjelmaa vastaavan, ns. saman alan AMK- tai opistoinsinööritutkinto tai yliopistotutkinto. Tämän vuoksi opiskelija on valittu opiskelemaan pelkästään ylempää tutkintoa.
Ylempään tutkintoon kuuluvien opintojen lisäksi opiskelija suorittaa koulutusohjelmansa hänelle opintojen alussa mahdollisesti määrittelemät täydentävät opinnot, mitkä määräytyvät opintojen aloitusvuoden tutkintovaatimusten mukaisesti. Pääsääntöisesti lukuvuodesta 2014-15 alkaen täydentäviä opintoja ei ole määrätty.
Täydentävät opinnot ovat koulutusohjelman alempaan tutkintoon kuuluvia opintoja, joilla täydennetään muualla hankittua osaamista. Tarkoituksena on varmistaa riittävät esitiedot ja mahdollisimman sujuva diplomi-insinööriopintojen eteneminen. Täydentävien opintojen laajuus on enintään 60 opintopistettä. Jos täydentävien opintojen määrä ylittää 60 op, opiskelija valitaan aloittamaan opintonsa alemmasta tutkinnosta. Tällöin opiskelijan aiemmat opinnot huomioidaan mahdollisina hyväksilukuina.
Täydentävien opintojen tulee olla suoritettu ennen diplomityön aiheen vahvistamista. Täydentävät opinnot eivät sisälly diplomi-insinöörin tutkintoon. Täydentävistä opinnoista annetaan tutkintotodistuksen yhteydessä erillinen liite.