Opintojen suunnittelun työkaluja
- Opinto-oppaat lukuvuodesta 2016-17alkaen (Weboodissa)
- Aiempien vuosien opinto-oppaat
- Muutokset opintojaksoihin (ns. korvaavuuslistat)
- WebOodi
- WebOodin HOPS-työkalun käyttöohje
- Moodle
- Lukujärjestykset
- Tentit ja välikokeet
- Muut opiskelumahdollisuudet LUT:ssa
- Kansainvälistyminen
- Opiskeluun liittyviä ohjeita (Lait ja asetukset, LUT:n ohjeita ym)
- Opiskeluun liittyviä lomakkeita
- Laadukas opiskelu
Kauppatieteiden opiskeluun liittyviä tietoa ja ohjeita
Alla löytyy opiskeluun liittyviä käytännön ohjeita, jotka koskevat sekä kauppatieteiden kandi- että maisteritutkinnon opiskelijoita:
- Harjoitustyöohje
- Harjoittelu
- Hyväksiluvut muualla suoritetuista ja/tai aiemmista opinnoista
- Ulkomaille opiskelemaan = vaihto-opiskeluun liittyviä ohjeita
- JOO-opiskelu
- Tilintarkastajatutkintojen opintovastaavuuksien vaatimukset
- Suuntautumisvaihtoehdon (KTK) tai maisteriohjelman (KTM) vaihtaminen
- Laadunhallinta kauppatieteiden koulutusohjelmassa (mm. arviointikäytänteet)
- Opinto-oikeuden lisäajan anominen
Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS
Henkilökohtainen opintosuunnitelma, tuttavallisemmin HOPS on tärkeä työkalu omien opintojen suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. HOPSiin merkitään kaikki tutkintoon kuuluvaksi suunnitellut kurssit.
Ensimmäinen HOPS laaditaan opintojen alussa osana Johdatus -kurssia. HOPS sisältää sekä jo suoritetut kurssit että myös ne tutkintoon kuuluvat kurssit, joita et ole vielä suorittanut.
HOPSin avulla tarkistetaan myös tutkintorakenteen oikeellisuus eli se, että kaikki opintokokonaisuuksiin kuuluvat kurssit tulevat suoritetuiksi ja tutkintovaatimukset täyttyvät.
Ajantasalla oleva HOPS edistää opintojasi
Hyvin suunnitellut opinnot helpottavat syksyistä opintojen suunnittelua ja työmäärääsi esimerkiksi kurssi-ilmoittautumisten yhteydessä.
HOPS ei ole lopullisesti sitova dokumentti, joten siihen kannattaa laittaa myös kursseja, joita olet ajatellut suorittaa, vaikka mieli muuttuisikin ajan myötä.
HOPSin jatkuva ylläpito ja päivittäminen auttaa omien opintojen seurannassa. Näin HOPS (tutkintorakenne) on tarvittaessa valmis liitettäväksi erinäisten anomusten yhteyteen.
Henkilökohtaisen opintosuunnitelman oikeellisuus tarkastetaan virallisesti kolme kertaa opiskelijan opintojen aikana:
- Ensimmäisen opintovuoden aikana osana Johdatus -kurssia
- Kandidaatiksi valmistumisen yhteydessä (kandidaatin tutkintoa anottaessa)
- Maisteriksi valmistumisen yhteydessä (opinnäytetyön aihetta hyväksyttäessä)
Muista tarkastuksista on aina sovittava erikseen ja siihen on oltava painava syy. Opiskelijan velvollisuus on pitää oma opintosuunnitelma ajan tasalla.
Sähköinen HOPS
HOPS tehdään ja sitä ylläpidetään WebOodin yhteydessä olevalla HOPS-työkalulla. WebOodiin kirjaudutaan yliopiston yleistunnuksella.
Koulutusohjelmasta riippuen WebOodista löytyy HOPSit lukuvuodesta 2005–2006 alkaen.
Sähköisen HOPSin kanssa tulee käyttää rinnakkain opinto-opasta ja UNIa, joista löytyvät esimerkiksi tarkemmat kuvaukset tutkintojen vaatimuksista.
Kun HOPS on ajan tasalla, se antaa ajantasaisen kuvan siitä, mitä opiskelijan pitää suorittaa saadakseen tutkintonsa valmiiksi. Sitä mukaan, kun opintosuorituksia kertyy, päivittyvät tiedot myös WebOodin HOPSiin.
WebOodin HOPS-ohjeita
"Rautalankaohjeita" WebOodin HOPSin tekemiseksi:
Kurssien korvaaminen HOPSiin (esim. opetusohjelman muutokset)
Opinto-oikeusaika
Alemman korkeakoulututkinnon eli tekniikan tai kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja tavoitteellinen tutkinnon suorittamisaika kolme vuotta. Ylempi korkeakoulututkinto eli diplomi-insinöörin tai kauppatieteiden maisterin tutkinto on laajuudeltaan 120 opintopistettä ja tavoitteellinen tutkinnon suorittamisaika on kaksi vuotta.
Käytännössä molempien tutkintojen suorittaminen tavoiteajassa tarkoittaa noin 60 opintopisteen suorittamista lukuvuosittain.
Yliopistolaissa (558/2009) on määrätty tutkintojen suorittamisajoista ja opinto-oikeuksien kestoista. Opinto-oikeuden kesto on rajallinen opiskelijoilla, jotka ovat saaneet tutkinnonsuoritusoikeuden 1.8.2005 tai sen jälkeen. Tutkinnon suorittamisaikaa lähdetään laskemaan opiskelupaikan vastaanottamislukukauden alusta.
Tutustu tarkemmin opinto-oikeuden kestoon ja poissaolevaksi ilmoittautumiseen.